KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Madarász Aladár

Ajánló: Raghu Rajan írása
2011. február 07.
A válság elmúlt, de a közgazdászok kudarcát még ma sem emésztette meg 
mindenki. Raghu Rajan (University of Chicago) újra megpróbál válaszolni: miért nem
sikerült előrejelezni, ami bekövetkezett:

Raghu Rajan: Why Did Economists Not Spot the Crisis?
 
 
 

  Tovább
Kommentek száma: 0

Németh György

Élénkíti-e az szja-csökkentés a gazdaságot? - a történelmi és történelmietlen Keynes, avagy a közgazdaságtan zsákutcája
2011. február 01.
Benczúr Péter és Kátay Gábor, az MNB munkatársai arra kívánják rávenni „a hazai elemzőket és véleményformálókat”, hogy „a munkát terhelő adókkal kapcsolatos elvi vitákban” – konkrétan: a kormány szja-csökkentésre alapozó gazdaságpolitikájának értékelésében – véleményüket ne kizárólag a rövid, hanem a hosszabb távú hatások vizsgálata alapján alakítsák ki.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Képzelt jelentés 1637-ből, a holland tulipánválságról
2011. január 31.
Nem, ezt nem én találtam ki és nem is Déry Tibor hagyatékából került elő a popfesztivál eddig ismeretlen párdarabja, hanem Joe Nocera, a New York Times vezető gazdasági publicistája állt elő vele, abban a cikkében (Inquiry Is Missing Bottom Line jan. 28.), amely ismerteti és kommentálja az amerikai pénzügyi válságról e héten kiadott vizsgálóbizottsági jelentést. (Final Report of the National Commission on the Causes of the Financial and Economic Crisis in the United States)
Az internetes változatban 633 oldalas, több mint 700 tanú meghallgatására, számtalan dokumentumra épülő kötet két markánsan különböző interpretációt ad közre a válságról, tükrözve az amerikai közélet és gondolkodás jelenlegi mély megosztottságát. A többségi, demokrata vélemény summája: „A válság emberi cselekvésből és annak hiányából alakult ki, nem az anyatermészet vagy a megkergült számítógépes modellek okozták. A pénzügyek kapitányai és a pénzügyi rendszerünk állami felvigyázói semmibe vették a figyelmeztetéseket, és nem voltak képesek rákérdezni, megérteni és kezelni a rendszerben kialakuló kockázatokat, amely rendszer oly lényeges az amerikai közönség jóléte szempontjából. Hibájuk nem botlás volt, hanem óriási luft.”

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Ajánló: Shiller és Skidelsky
2011. január 24.
Két különböző, de egyaránt némileg meghökkentő írás arról, hogyan térnek vissza rég letűnt eszmék: R. Shiller a populáris közgazdaságtan időszerűségéről, R. Skidelsky pedig a kapitalizmus utáni életről fejti ki véleményét.

Robert J. Shiller: A People’s Economics
 
Robert Skidelsky: Life after Capitalism

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Ajánló
2011. január 14.
Paul Krugman, aki ma már nemcsak "egyike a Nobel-díjas közgazdászoknak", hanem a baloldali véleményformálók között világszerte a legnagyobb befolyással rendelkező publicista, hosszabb írásban foglalkozik Európa és az euró válságával.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Kiss Yudit

Egy játékos próféta halálára
2011. január 13.
Bródy Andrást valamikor a rendszerváltás környékén ismertem meg személyesen. Egy tanulmánya kapcsán kerestem fel, amelyet jó tíz évvel azelőtt írt. A nevét persze ismertem, így némi elfogódottsággal kopogtattam be a Közgazdasági Kutató budaörsi úti toronyházában lévő irodájába. Az elfogódottság pillanatok alatt szertefoszlott; a komoly, szigorú tudós helyett egy ragyogó kék szemű, szép szál embert találtam az íróasztal mögött, aki sziporkázva értekezett a latin klasszikusokról vagy a legújabb politikai manőverekről, egy szempillantás alatt átlátta, hol van egy gondolatmenet gyenge pontja és nagy kedvvel próbálta ki legújabb elméleteit alkalmi látogatóin. Elkáprázva hallgattam. Ettől a látogatástól kezdve, valahányszor hazajöttem különböző külföldi székhelyeimről, nem mulasztottam el egy alkalmat sem, hogy felkeressem és megvitassam vele, hogy min dolgozik, és mit gondol a világ és az ország ügyeiről.
 
 

  Tovább
Kommentek száma: 0

Oblath Gábor

A KT stábjának védelmében
2011. január 11.
Hosszabb idő kell ahhoz, hogy a szakma felmérje, milyen veszteség érte a Költségvetési Tanács (KT) Titkárságának - elemzői stábjának - felszámolásával. Addig is szeretném az olvasókkal megosztani egy levelezés történetét, amelynek közzétételét lassította, hogy illetékesek hozzáférhetetlenné tették a KT stábjának munkáit – kikapcsolták az mkkt.hu honlapot. A honlap tartalma azonban ismét megtekinthető a http://freepress.nuzoka.com/ címen, és hamarosan a régi linkek is felélednek. Az elkészült munkák minősége magáért beszél, persze csak azoknak, akik az elemzéseket elolvassák.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Emlékeim Bródy Andrásról
2010. december 09.

December 3-án halt meg Bródy András. Kiváló tudományos ismertetések olvashatók róla Bekker Zsuzsa és Madarász Aladár tollából, amelyek a világhálón is hozzáférhetők. Ebben a bejegyzésben inkább a személyes emlékeimet osztom meg az Olvasóval.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Németh György

Miért akarja Matolcsy György saját kormányát megbuktatni?
2010. november 30.
Aligha hiszem, hogy bárki kétségbe vonhatná, hogy nyugdíj-ügyekben nem csupán mélyebb ismeretekkel rendelkezem, de hitelesebb személy is vagyok, mint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Mert bár a Népszabadságnak adott interjújában[1] azt nyilatkozta: „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert”, de nem csekély terjedelmű szakíró munkásságában ilyetén véleményének nyoma sincs, ráadásul – ahogy akkoriban mondani szokás volt –, lábbal szavazott a második pillér mellett. Ráadásul vén fejjel. Akkoriban már bőven elmúlt negyven, s ebben az életkorban a hivatalos kormánypropaganda sem javasolta a belépést, azzal érvelve, hogy a nyugdíjig hátralévő időben a második pillér nem biztosít annyi előnyt, amennyi ellensúlyozni tudná azt a hátrányt, melyet az addig megszerzett jogosultságainak negyedéről való lemondás jelent. De Matolcsy vállalta. És amikor 2009-ben a Bajnai-kormány az 52. életévüket betöltött pénztártagoknak lehetővé tette a visszalépést, Matolcsy nem élt a lehetőséggel, holott elmúlt ötvenkettő.

[1]           Baka F. Zoltán: „Matolcsy-interjú: Szabad választás, súlyos következményekkel. A miniszter számít a megmaradó pénztárakra az öngondoskodás erősítésében.” Az internetre felkerült 2010. november 28. (http://nol.hu/gazdasag/szabad_valasztas__kovetkezmenyekkel) Nyomtatásban megjelent 2010. november 29. Ott a cím: „Lefutott pénztárválasztás. Matolcsy György számít a megmaradó kasszákra az öngondoskodás erősítésében.”

  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

Az euró talány
2010. november 24.
Írország az elmúlt hétvégén uniós mentőcsomaghoz folyamodott, így Görögország után egy újabb euróövezeti ország szorult pénzügyi segítségre. Az ír kormánykoalíció felbomlott a mentőcsomag miatt. Portugáliára is nehezedik a nyomás, a kamatok ott is emelkednek, és számos borúlátó nyilatkozat jelenik az euróövezet végét jósolva. Mindeközben azonban az euró árfolyama a dollárhoz képest erős, számottevően erősebb a vásárlóerő-paritás által kijelölt egyensúlyi értéknél, de az elmúlt tíz év átlagánál is (lásd az ábrát): vajon nem feszül ellentmondás az euróövezet végét jelző jóslatok és az euró erőssége között?

  Tovább
Kommentek száma: 2
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49