KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Madarász Aladár

Néhány problematikus ország Kelet-Európából
2011. augusztus 30.
Néhány problematikus ország Kelet-Európából:
 

Eastern European Growth – Coming Rapidly Off The Boil?
by Edward Hugh


  Tovább
Kommentek száma: 0

Oblath Gábor

Neményi Judit – Oblath Gábor: Az alkotmánytervezet államadósság-szabályairól – frissítés
2011. április 21.
Jóllehet Lázár Jánostól, a parlamenti többség frakcióvezetőjétől, nem érkezett egyetértő komment az április 11-én megjelent blog-bejegyzésünkhöz, a jelek szerint felfigyelt írásunkra, amely az Alaptörvény tervezetében megfogalmazott adósság-szabályok terminológiai zavaraira és egyes közgazdasági ésszerűtlenségeire hívta fel a figyelmet.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Oblath Gábor

Álmok felől a valódi világ felé – a Széll Kálmán Terv „no policy change” szcenáriója
2011. március 30.
Ésszerűnek látszana annak alapján értékelni a Széll Kálmánról elnevezett – angol nyelvű változatában „Magyarország strukturális reformprogramja” címet viselő – tervet, ami benne van. Ki lehetne emelni az adósságráta tervezett leszorítását, vagy a kilátásba helyezett megszorítások (strukturális átalakítások) jellegét. A közzétett magyar nyelvű dokumentum azonban általános elképzeléseket fogalmaz meg, és angol változata sem tartalmazza azokat a részleteket, amelyek alapján megvalósíthatóságát, illetve megvalósításának lehetséges gazdasági és társadalmi következményeit meg lehetne ítélni.
Ezért a Széll Kálmán Tervet (SZKT) egyelőre nem a tartalma, hanem a következő két szempont alapján javaslom értelmezni és értékelni: 1. mi nincs benne; 2. mi az, ami inverz módon van benne. Inverz tartalmon azt értem: milyen következményekkel számol a terv arra az esetre, ha nem lépne életbe.

  Tovább
Kommentek száma: 2

Soós Károly Attila

Kell-e nekünk új alkotmányos adósságkorlát?
2011. március 17.
Kormányzati illetékesek a készülő új alkotmány egyik nagy vívmányaként beszélnek az államadósság tervezett korlátozásáról. Ennek kapcsán sohasem említik azt, hogy mai jogrendünk már tartalmaz egy, az állam eladósodását korlátozni hivatott költségvetési tervezési és felelősségi szabályrendszert. Igaz, az utóbbi nem alkotmányi szintű vagy egyébként kétharmados parlamenti jóváhagyású – mert 2008-ban a Fidesz megtagadta egy ilyen rendelkezés támogatását. Emellett más különbségek is vannak az (egyelőre) hatályos régi és az azt felváltani hivatott új szabályozás között. Érdemes-e a régit az újjal felváltani? Hasonlítsuk össze a kettőt!

  Tovább
Kommentek száma: 0

Békés Gábor

A görög válság és az euró jövője - Védett bacilus
2010. május 13.
Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárdra euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie hitelezőinek. Ez a pénz nemcsak soknak tűnik, az is – Magyarország éves GDP-jének több mint 100 százaléka.
 

  Tovább
Kommentek száma: 1
elejére előző ( 4 / 4 ) következő végére
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49