KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Madarász Aladár

A KF lett nehezebb vagy a társaságok teljesítménye romlott?
2017. március 28.

Madarász Aladár

A technológia hatása a bérekre - az utolsó 200 évben
2015. április 30.

How Technology Has Affected Wages for the Last 200 Years

by  James Bessen

April 29, 2015 - Harvard Business Review - Business history

  Tovább
Kommentek száma: 0

Havas Attila

Cseppben a tenger: az OTKA és az OTKA-t körülvevő tenger
2015. február 10.

Az OTKA váratlan és szinte az utolsó pillanatban bejelentett átszervezése a korábbi hasonló vagy még nagyobb horderejű intézkedések visszhangjához képest sokkal erősebb felzúdulást váltott ki a magyar kutatók körében. (BUKSZ 2014. 4. szám) Ebből vajon az is következik, hogy az OTKA beolvasztása az újonnan létrehozott Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba a magyar tudománypolitika legsúlyosabb gondja? Elegendő és megnyugtató lenne az OTKA korábbi eljárási rendjét megőrizni az NKFIH keretei között? Várjunk 2-3 évet, hátha ismét kap egy felkérést a European Science Foundation az új szervezeti keretek közötti működés értékelésére – ahogyan azt egy nyílt levélben már kérték is tekintélyes kutatók –, és közben bízzunk abban, hogy az akkori értékelés is kedvező lesz? “OTKA conforms to the research council conditions of: competitive on the basis of research excellence, political independence, equal treatment of all scientific disciplines, transparency and fairness and equal chances for all applicants regardless of gender, race or position which makes it the jewel in the crown of the Hungarian research system.[1] (Organisational Evaluation of the Hungarian Scientific Research Fund (OTKA): Evaluation Report, p. 8)[1] Az OTKA honlapján található, mások által is átvett magyar fordítás sajnos pontatlan – ott az OTKA „a kutatói kiválóságra építve versenyképes” –, ezért idézem az eredeti szöveget.


  Tovább
Kommentek száma: 2

Havas Attila

Stratégiaalkotás: fogalmi keret, szemlélet, módszer és célok - Megjegyzések a „Befektetés a Jövőbe: Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020” c. tervezet kapcsán
2012. december 10.

Az NGM egy éves késéssel bocsátotta társadalmi konzultációra az alcímben szereplő stratégia tervezetét. Látszólag lett volna elegendő idő a stratégia alapos előkészítésére és az érdemi, részletes szakmai vitára is. Mégis úgy tűnik, hogy mindkettő elmaradt, és ezt nem pótolhatja semmilyen társadalmi konzultáció, legyen az bármilyen látványos a szereplők és a rendezvények számát tekintve.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Muraközy Balázs

Az innováció ráfordításai és eredményei Magyarországon
2010. április 01.
Nehéz volna tagadni azt a közhellyé nemesedett közgazdasági összefüggést, hogy a magasabb innováció segíti a gazdasági növekedést. Hasonlóan nehéz nem észrevenni, hogy mennyi gazdaságpolitikai intézkedés épül erre a meglátásra, az innováció közvetlen támogatásától a klaszterek segítésén át az EU által finanszírozott kutatásokig. De mi befolyásolja a vállalatok innovációs döntéseit, és milyen hatással van ez az eredményességükre? És lehet-e a K+F támogatásával Szilícium-völgyet létrehozni a hazai dombok között?
 
Mielőtt lelőném a poént (vagy máris kiderülne, hogy nincs is), érdemes végiggondolni, hogyan működik az innovációs folyamat. A folyamat eredménye – outputja – egy termék, szolgáltatás, új termelési eljárás vagy szervezeti megoldás bevezetése. Ez a szemlélet Joseph Schumpter nagyhatású munkájából indul ki, mely szerint egy zseniális technológiai áttörés tehát önmagában egészen addig nem tekinthető innovációnak, amíg nem ülteti át a vállalat a gyakorlatba. De mennyire legyen új az újítás? Legyen világújdonság, vagy elég, ha a cég számára új? A közgazdászok válasza természetesen az, hogy a kérdéstől függ. Az innovációhoz társuló képeink alapján leginkább egy világszintű vagy országos újítást értelmeznénk innovációnak, de ha például az egyes vállalatok alkalmazkodási, megújulási képességére vagyunk kíváncsiak, akkor sokkal jobb mutatószám az, hogy új-e a vállalat számára a termék vagy az eljárás. És legyünk őszinték, idehaza az utóbbi érdekesebb mérőszámnak tűnik.
 

  Tovább
Kommentek száma: 0
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49