KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Simonovits András

Harminc év múlva: hogyan becsülte alá Martin Feldstein 1985-ben az optimális tb-nyugdíjat?
2017. szeptember 04.
Martin Feldstein (Reagan elnök egykori gazdasági főtanácsadója, az NBER egykori elnöke, a Harvard University professzora) 1974 óta harcol a tb-nyugdíj ellen. Számos empirikus cikke mellett elvont matematikai modellekkel (például Feldstein, 1985) is amellett érvelt, hogy a tb-nyugdíj társadalmilag optimális mértéke – kivételes eseteket leszámítva – kicsi, sok esetben nulla. Nyugdíjpolitikáját sokan bírálták (például Barr–Diamond, 2008) azért, mert úgy vizsgálta a tb-nyugdíjrendszert, hogy kirekesztette azokat a vonásait (például értéktartó és uniszex életjáradékot, időskori jövedelemkiegyenlítést), amelyek elengedhetetlenné teszik a tb-nyugdíjrendszer működését. Matematikai levezetését rövidesen megjelenő cikkemben veszem bonckés alá, lásd Simonovits (2017). Nem állítom azt, hogy Feldstein (1985) cikke döntő szerepet játszott a Világbank jelentésének (World Bank, 1994) elkészültében, majd a második pillér bevezetésében, de búvópatakként biztos hatott. Emellett a hibák kijavítása után tankönyvi példának kiválóan alkalmas. Félek azonban attól, hogy az átlagolvasónak nem lesz türelme elolvasni cikkem teljes levezetését, de talán érdekli, hogy adott esetben hogyan felezte meg a helyes értéket Feldstein. Ezért adom közre ezt az írásomat a blogon.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

A járulékcsökkentésről - a modell és a számítások
2016. november 22.
Bevezetés

A magyar kormány egyik napról a másikra hatalmas tartalékokat fedezett fel a bérrendszerben. Négy további évig (2017-2020) évi 7 százalékos reálbérnövekedést vizionál, amelynek egyik forrása évente átlagosan 2,5 százalékos járulékkulcs-csökkentés lenne. Hogyan hat ez a pálya a nyugdíjrendszerre? – erre a kérdésre keresem a választ a lehető legegyszerűbb nyugdíjmodellben. A válasz: ellentmondásosan, különösen, ha legalább 2024-ig folytatjuk a kitekintést.
 

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Hogyan hat a nyugdíjplafon eltörlése?
2016. február 04.

Tavaly hallottunk először a havi millió forint fölötti nyugdíjak megjelenéséről. Valóban, a nyugdíjjárulék-alap plafonjának van egy ilyen kellemetlen hatása. Fölvetődik a kérdés: milyen havi bruttó kereset kellett ahhoz, hogy (hiperinfláció nélkül) valakinek milliós nyugdíja legyen? A következőkben egy nagyon egyszerű alsó becsléssel válaszolok erre a kérdésre, majd röviden értékelem a plafon eltörlésének káros hatásait. Az egyszerűség kedvéért eltekintek attól, hogy hazánkban a legtöbb paraméterérték évről évre kiszámíthatatlanul változik. Számítási gyakorlatomban úgy teszek, mintha elhinném, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer több évtizedig fennmaradhat. Nem is az akkori milliót célzom meg, hanem a jelenlegi jövedelemi viszonyok között milliónak megfelelő összeget.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Merev vagy rugalmas nyugdíjkorhatárt?
2015. július 27.
A kedvezményes nyugdíjazásról szóló népszavazási kezdeményezés a 2011-ben nők számára
bevezetett kedvezményt kiterjesztené a férfiakra is. Ugyanakkor hallgat a 2011-ben
eltörölt előrehozott nyugdíjazásról. Ebben az írásban egy modell segítségével hasonlítom
össze a merev és rugalmas korhatáron alapuló rendszert, és életszerű számpéldákkal
amellett érvelek, hogy a nők számára bevezetett kedvezményt el kellene törölni, és vissza
kellene állítani az előrehozott nyugdíjak rendszerét, de szigorúbb bónuszokkal, és enyhébb

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Pogátsa Zoltán nyugdíjreceptjei
2014. szeptember 02.
A napokban jelent meg a Privatbankárnál Pogátsa Zoltán interjúja, amelyben könnyű álmot ígér hazánk nyugdíjgondjaira: teljes foglalkoztatást. Persze, jó lenne a teljes foglalkoztatás: nem kellene értelmetlen közmunkára költeni az adófizetők pénzét, megszűnne a tömegnyomor, minden olajozottabban működne. De hiszen 25 évvel ezelőtt még teljes foglalkoztatottság volt, és mégsem sírjuk vissza azokat az évtizedeket, még gazdasági szempontból sem. Az idősebb olvasók talán még emlékeznek arra, hogy milyen gyatra volt a munkatermelékenység, milyen siralmas az ellátás. Ki biztosít arról, hogy csak úgy, hipp-hopp, a teljes foglalkoztatás a magyar piacgazdaságban megteremthető?

  Tovább
Kommentek száma: 2

Simonovits András

Párbeszéd a gyermekneveléstől függő nyugdíjról
2014. augusztus 05.
Simonovits András:
Párbeszéd a gyermekneveléstől függő nyugdíjról

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Fenntartható nyugdíjrendszer spanyol módra?
2013. december 13.

The new sustainability factor of the public pension system in Spain

Rafael Doménech, Víctor Pérez-Díaz, 11 December 2013 - http://www.voxeu.org


  Tovább
Kommentek száma: 1

Madarász Aladár

Cikkajánló: 65-ön túl és növekvő arányban dolgoznak - Amerikában
2013. január 28.
Timothy Taylor: Over 65 and Working
http://conversableeconomist.blogspot.hu
Friday, January 25, 2013

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Fordulat: letett a kormány a svéd nyugdíjmodellről?
2012. május 15.
A HVG cikke felteszi a költői kérdést: letett-e a kormány a svéd nyugdíjmodellről? Az öregségi nyugdíjak meghatározásához inkább a német pontrendszert választja? És ami talán fontosabb: a cikk mérlegeli Botos József és Botos Katalin elképzelését, amely szerint hosszabb távon a gyerekszámtól is erősen függ majd a nyugdíj.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Németh György

Az implicit államadósságról – egy interjú kapcsán
2011. november 11.
Surányi György interjút adott egyik napilapunknak (Népszabadság, október 31., 9.o.), melyben az Európai Unió és benne Magyarország gazdasági problémáit tekintette át. Az interjúalany higgadt és tárgyilagos volt, távol az oly gyakran tapasztalható „mondom a tutit” mentalitástól, sőt még a társadalmi katasztrófa veszélyére is figyelmeztetetett, ami nem is oly régen közgazdász körökben a gyengeség jelének számított, vagy egyenesen a populizmus vádját vonta magára. A világ azonban változik, s még nagy idők tanúi is lehetünk.
 
De nem dicsérni jöttem Surányit, hanem interjújának egy elméleti jelentőséggel bíró szálát venni górcső alá. Azt, mely az implicit (nyugdíj-)államadósságra vonatkozik.

  Tovább
Kommentek száma: 2
elejére előző ( 1 / 2 ) következő végére
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49