KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Oblath Gábor

Neményi Judit – Oblath Gábor: Az alkotmánytervezet államadósság-szabályairól – frissítés
2011. április 21.
Jóllehet Lázár Jánostól, a parlamenti többség frakcióvezetőjétől, nem érkezett egyetértő komment az április 11-én megjelent blog-bejegyzésünkhöz, a jelek szerint felfigyelt írásunkra, amely az Alaptörvény tervezetében megfogalmazott adósság-szabályok terminológiai zavaraira és egyes közgazdasági ésszerűtlenségeire hívta fel a figyelmet.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Oblath Gábor

Neményi Judit - Oblath Gábor: Az alkotmánytervezet államadósság-szabályairól
2011. április 11.

A közelmúltban többen is rámutattak az új alkotmány (Alaptörvény) tervezetében szereplő államadósság-szabályok közgazdasági megalapozatlanságára, a jelenleg még érvényes hazai költségvetési szabályokkal összehasonlított gyengeségeire, valamint a tervezet szövegének az érvényesíthetőséget és a számonkérhetőséget egyaránt ellehetetlenítő pontatlanságaira. (Lásd Soós Károly Attila, Marczell Kinga és Romhányi Balázs, valamint Madár István cikkét). Írásunkban e szerzők megállapításait kívánjuk nyomatékosítani és néhány további szemponttal kiegészíteni. Ezt azért tesszük, mert úgy látjuk: amennyiben az Alaptörvény tervezetének 36. és 37. cikkében szereplő, az államadósság alakulásához kapcsolódó paragrafusokat változatlan formában fogadja el a parlament, akkor a mindenkori kormányok két rossz között választhatnak: vagy közgazdaságilag értelmetlen szabályok áldozatává teszik az országot (tartós gazdasági visszaesést idéznek elő), vagy folyamatos alkotmánysértést követnek el. A magunk részéről az utóbbit tekintjük a kisebbik rossznak, jónak azonban azt tartanánk, ha az Alaptörvénybe a jelenlegiek helyére pontosan megfogalmazott, érthető és közgazdaságilag megalapozott szabályok kerülnének.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Soós Károly Attila

Kell-e nekünk új alkotmányos adósságkorlát?
2011. március 17.
Kormányzati illetékesek a készülő új alkotmány egyik nagy vívmányaként beszélnek az államadósság tervezett korlátozásáról. Ennek kapcsán sohasem említik azt, hogy mai jogrendünk már tartalmaz egy, az állam eladósodását korlátozni hivatott költségvetési tervezési és felelősségi szabályrendszert. Igaz, az utóbbi nem alkotmányi szintű vagy egyébként kétharmados parlamenti jóváhagyású – mert 2008-ban a Fidesz megtagadta egy ilyen rendelkezés támogatását. Emellett más különbségek is vannak az (egyelőre) hatályos régi és az azt felváltani hivatott új szabályozás között. Érdemes-e a régit az újjal felváltani? Hasonlítsuk össze a kettőt!

  Tovább
Kommentek száma: 0
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49