KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Madarász Aladár

Hol került tévútra az Európai Monetáris Unió -S. Wren-Lewis recenziója J. Stiglitz könyvéről
2016. október 17.

A knot in the purse strings: where the European monetary union went wrong

Joseph Stiglitz's new book The Euro: and Its Threat to the Future of Europe shows up faults in the design, and implementation, of the European project.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Kell-e döntenie a német alkotmánybíróságnak az ECB akciójáról?
2013. június 17.
Francesco Giavazzi, Richard Portes, Beatrice Weder di Mauro, Charles Wyplosz:

 
voxeu.com - 12 June 2013
 

An ongoing German Constitutional Court case threatens to make the Eurozone Crisis much worse. This column argues that a Eurozone breakup could well be self-fulfilling given the absence of large-scale fiscal backstopping. The ECB’s Outright Monetary Transactions (OMT) programme has so far blocked speculation that could lead to such a breakup. A German court ruling against the OMT would destroy the programme’s credibility. The court would be wise to dismiss the case, if it does not want to risk becoming a threat to Eurozone stability and to taxpayers in Germany and beyond.

 
 

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Ajánló: Szakszótár angolról EU-angolra
2013. március 29.
Eurogroup English Dictionary (EED)

Posted by Polemic - http://macro-man.blogspot.hu/ - Wednesday, March 27, 2013

  Tovább
Kommentek száma: 0

Valentinyi Ákos

A fiskális unió nem több egy mítosznál
2011. december 12.

Az európai politikusok megveregették saját vállukat, de a brüsszeli csúcson sajnos ismét tipikus rossz politikai döntés született. Valamit tenniük kellett. Valamit tettek, de ez a valami nem oldja meg az euró zóna alapvető problémáját. A csúcs nem kezelte a jelenlegi helyzetet megfelelően, mert nem adott rá elegendő pénzt. Nem tett semmit a jövőbeli válságok kialakulásának elhárítására, mert nem vett tudomást az euró zóna tagországai között meglevő nagymértékű egyensúlytalanságokról. Közben úgy tett, mintha a fiskális únió megvalósítható lenne, miközben az nem több egy mítosznál. Az euró sorsa még nem dőlt el.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

Az euró végső menedéke
2011. augusztus 29.
Ha a piaci nyomás az olasz kötvénypiacon elhatalmasodik, akkor nemigen marad más választás, mint a közös eurókötvény.
 
Felizzott a vita arról, hogy az euró-tagországok kiváltsák-e nemzeti kötvénykibocsátásukat közös eurókötvénnyel. Egy közös adósságkezelő központ bocsátaná ki a kötvényeket, osztaná szét a bevételt a tagországok között, illetve az teljesítené a kamatfizetést a tagországok befizetéseiből.
 
A nemzeti szuverenitás bizonyos feladásával szembeni ellenérzéseken, jogi kifogásokon (nem egyeztethető össze az EU-szerződéssel és a német alkotmánnyal), vagy érzelmi tényezőkön („nem közösködünk a léha görögökkel”) túl három fő ellenérvet szoktak felhozni.

  Tovább
Kommentek száma: 1

Békés Gábor

A görög válság lehetséges kimenetelei - Kifekszünk, vándor!
2011. július 12.

Hogy valaki fizetni fog, tudjuk: a vita csak azon folyik, hogy mennyit dobjanak be a görög és mennyit az európai (jobbára német) adófizetők, és mennyit bukjanak a görög államot korábban esztelenül hitelező európai bankok. Az sem mindegy, hogy a csőd hirtelen és kaotikusan, vagy szépen, rendezetten érkezik-e el. És hogy talpra tud-e állni utána az Unió.


  Tovább
Kommentek száma: 1

Darvas Zsolt

EU csúcs és versenyképesség
2011. március 16.
Bár a márciusi EU csúcsok központi témája, a Versenyképességi Paktum, hasznos elemeket tartalmaz, nem nyújt megoldást a jelenlegi válságra. Fontosabb lenne az euróövezeti bankrendszer rendbetétele és az államadósság-válság megoldása.
 
Több kedvezőtlen hír borzolja a kedélyeket az euróövezet és az EU vezetőinek márciusi csúcstalálkozói előtt. 189 tekintélyes német közgazdász nyílt levélben kérte a pénzügyi mentőcsomagok korlátozását. A Moody’s hitelminősítő további három fokozattal lejjebb sorolta Görögország államadósságát. Hírek szerint a nyáron elvégzendő összeurópai banki stressz-teszetek nem lesznek jobbak a teljes hiteltelenséget szenvedett tavalyi teszteknél. Az Európai Központi Bank pedig rövidesen kamatemelési ciklusba kezdhet, amely hatással lesz az államkötvény kamatokra is.
 
Így a görög államkötvénykamatok új magasságokba emelkedtek és egyre nő az államcsőd esélye. Az ebből fakadó fertőzési félelmek is emelkedtek, azaz hogy a piaci finanszírozás megszakadhat további eurós tagországok esetén is. Mindezek pedig komoly problémákat okozhatnak az európai bankrendszer számára.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

Életképes-e az Európai Monetáris Unió fiskális unió nélkül?
2010. augusztus 12.
Az elmúlt hónapokban sokan megkérdőjelezték, hogy vajon az euróövezet életképes-e jelenlegi struktúrájában. Az euróövezet valójában egy sajátos monetáris unió: a közös pénzt és monetáris politikát egy szabályrendszer és egy viszonylag szerény közös európai büdzsé egészíti ki, de sem politikai, sem pedig (számottevő) fiskális unió nem támasztja alá; emellett a munkaerő mobilitása is jóval szerényebb az euróövezeten belül, mint például az Amerikai Egyesült Államokban. A Görögországból induló és az egész euróövezetet megrázó válság alapján sok kommentátor azt a következtetést vonta le, hogy fiskális unió nélkül nem lehet életképes a valutaunió.
 
Elismerve, hogy egy fiskális unió elősegítené az euróövezet jobb működését, vajon az elmúlt hónapok válsága valóban bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy fiskális unió nélkül az euró fennmaradása kétséges?

  Tovább
Kommentek száma: 0
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49