KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.


Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.
 

 

 

KEDVES OLVASÓINK!

A BLOG 2018 FEBRUÁRJÁBAN ELKÖLTÖZÖTT,
ÚJABB BEJEGYZÉSEINKET
ITT ÉRHETIK EL!

Cikkek

Darvas Zsolt

Az euró végső menedéke
2011. augusztus 29.
Ha a piaci nyomás az olasz kötvénypiacon elhatalmasodik, akkor nemigen marad más választás, mint a közös eurókötvény.
 
Felizzott a vita arról, hogy az euró-tagországok kiváltsák-e nemzeti kötvénykibocsátásukat közös eurókötvénnyel. Egy közös adósságkezelő központ bocsátaná ki a kötvényeket, osztaná szét a bevételt a tagországok között, illetve az teljesítené a kamatfizetést a tagországok befizetéseiből.
 
A nemzeti szuverenitás bizonyos feladásával szembeni ellenérzéseken, jogi kifogásokon (nem egyeztethető össze az EU-szerződéssel és a német alkotmánnyal), vagy érzelmi tényezőkön („nem közösködünk a léha görögökkel”) túl három fő ellenérvet szoktak felhozni.

  Tovább
Kommentek száma: 1

Madarász Aladár

Két vélemény az eurozóna helyzetéről és kilátásairól
2011. április 28.
Henry Farrell: Hard Keynesianism in the European Union
blog cikk - 2011. április 26.
 
discussion paper - 2011. április

  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

EU csúcs és versenyképesség
2011. március 16.
Bár a márciusi EU csúcsok központi témája, a Versenyképességi Paktum, hasznos elemeket tartalmaz, nem nyújt megoldást a jelenlegi válságra. Fontosabb lenne az euróövezeti bankrendszer rendbetétele és az államadósság-válság megoldása.
 
Több kedvezőtlen hír borzolja a kedélyeket az euróövezet és az EU vezetőinek márciusi csúcstalálkozói előtt. 189 tekintélyes német közgazdász nyílt levélben kérte a pénzügyi mentőcsomagok korlátozását. A Moody’s hitelminősítő további három fokozattal lejjebb sorolta Görögország államadósságát. Hírek szerint a nyáron elvégzendő összeurópai banki stressz-teszetek nem lesznek jobbak a teljes hiteltelenséget szenvedett tavalyi teszteknél. Az Európai Központi Bank pedig rövidesen kamatemelési ciklusba kezdhet, amely hatással lesz az államkötvény kamatokra is.
 
Így a görög államkötvénykamatok új magasságokba emelkedtek és egyre nő az államcsőd esélye. Az ebből fakadó fertőzési félelmek is emelkedtek, azaz hogy a piaci finanszírozás megszakadhat további eurós tagországok esetén is. Mindezek pedig komoly problémákat okozhatnak az európai bankrendszer számára.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

Az euró talány
2010. november 24.
Írország az elmúlt hétvégén uniós mentőcsomaghoz folyamodott, így Görögország után egy újabb euróövezeti ország szorult pénzügyi segítségre. Az ír kormánykoalíció felbomlott a mentőcsomag miatt. Portugáliára is nehezedik a nyomás, a kamatok ott is emelkednek, és számos borúlátó nyilatkozat jelenik az euróövezet végét jósolva. Mindeközben azonban az euró árfolyama a dollárhoz képest erős, számottevően erősebb a vásárlóerő-paritás által kijelölt egyensúlyi értéknél, de az elmúlt tíz év átlagánál is (lásd az ábrát): vajon nem feszül ellentmondás az euróövezet végét jelző jóslatok és az euró erőssége között?

  Tovább
Kommentek száma: 2

Békés Gábor

A görög válság és az euró jövője - Védett bacilus
2010. május 13.
Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárdra euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie hitelezőinek. Ez a pénz nemcsak soknak tűnik, az is – Magyarország éves GDP-jének több mint 100 százaléka.
 

  Tovább
Kommentek száma: 1
elejére előző ( 3 / 3 ) következő végére
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2018-03-14 11:16:49