KAPCSOLAT MTA KTI GYIK BELÉPÉS WEBMAIL NYELV VÁLTÓ
CÍMKÉK:

MTA KTI Blog

Az intézetben született vagy születő félben lévő kutatási eredmények, szakmapolitikai vélemények, valamint az aktuális gaz­dasági, közéleti és társa­dalom­politikai kérdések vitafóruma.Szerkesztő és moderátor:

Madarász Aladár
E-mail: blog@krtk.mta.hu

Tisztelt Szerzők, Olvasók!
Kérjük, publikálásra szánt írásaikat, cikkeiket nevük
és emailcímük kíséretében juttassák el szerkesztőnkhöz.
A beküldött cikkek és hozzászólások előzetes moderációt követően jelennek meg honlapunkon.

Cikkek

Madarász Aladár

Ajánló
2011. január 14.
Paul Krugman, aki ma már nemcsak "egyike a Nobel-díjas közgazdászoknak", hanem a baloldali véleményformálók között világszerte a legnagyobb befolyással rendelkező publicista, hosszabb írásban foglalkozik Európa és az euró válságával.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Kiss Yudit

Egy játékos próféta halálára
2011. január 13.
Bródy Andrást valamikor a rendszerváltás környékén ismertem meg személyesen. Egy tanulmánya kapcsán kerestem fel, amelyet jó tíz évvel azelőtt írt. A nevét persze ismertem, így némi elfogódottsággal kopogtattam be a Közgazdasági Kutató budaörsi úti toronyházában lévő irodájába. Az elfogódottság pillanatok alatt szertefoszlott; a komoly, szigorú tudós helyett egy ragyogó kék szemű, szép szál embert találtam az íróasztal mögött, aki sziporkázva értekezett a latin klasszikusokról vagy a legújabb politikai manőverekről, egy szempillantás alatt átlátta, hol van egy gondolatmenet gyenge pontja és nagy kedvvel próbálta ki legújabb elméleteit alkalmi látogatóin. Elkáprázva hallgattam. Ettől a látogatástól kezdve, valahányszor hazajöttem különböző külföldi székhelyeimről, nem mulasztottam el egy alkalmat sem, hogy felkeressem és megvitassam vele, hogy min dolgozik, és mit gondol a világ és az ország ügyeiről.
 
 

  Tovább
Kommentek száma: 0

Oblath Gábor

A KT stábjának védelmében
2011. január 11.
Hosszabb idő kell ahhoz, hogy a szakma felmérje, milyen veszteség érte a Költségvetési Tanács (KT) Titkárságának - elemzői stábjának - felszámolásával. Addig is szeretném az olvasókkal megosztani egy levelezés történetét, amelynek közzétételét lassította, hogy illetékesek hozzáférhetetlenné tették a KT stábjának munkáit – kikapcsolták az mkkt.hu honlapot. A honlap tartalma azonban ismét megtekinthető a http://freepress.nuzoka.com/ címen, és hamarosan a régi linkek is felélednek. Az elkészült munkák minősége magáért beszél, persze csak azoknak, akik az elemzéseket elolvassák.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

Emlékeim Bródy Andrásról
2010. december 09.

December 3-án halt meg Bródy András. Kiváló tudományos ismertetések olvashatók róla Bekker Zsuzsa és Madarász Aladár tollából, amelyek a világhálón is hozzáférhetők. Ebben a bejegyzésben inkább a személyes emlékeimet osztom meg az Olvasóval.


  Tovább
Kommentek száma: 0

Németh György

Miért akarja Matolcsy György saját kormányát megbuktatni?
2010. november 30.
Aligha hiszem, hogy bárki kétségbe vonhatná, hogy nyugdíj-ügyekben nem csupán mélyebb ismeretekkel rendelkezem, de hitelesebb személy is vagyok, mint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Mert bár a Népszabadságnak adott interjújában[1] azt nyilatkozta: „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy 1998-ban nem kellett volna bevezetni a kötelező magánnyugdíjrendszert”, de nem csekély terjedelmű szakíró munkásságában ilyetén véleményének nyoma sincs, ráadásul – ahogy akkoriban mondani szokás volt –, lábbal szavazott a második pillér mellett. Ráadásul vén fejjel. Akkoriban már bőven elmúlt negyven, s ebben az életkorban a hivatalos kormánypropaganda sem javasolta a belépést, azzal érvelve, hogy a nyugdíjig hátralévő időben a második pillér nem biztosít annyi előnyt, amennyi ellensúlyozni tudná azt a hátrányt, melyet az addig megszerzett jogosultságainak negyedéről való lemondás jelent. De Matolcsy vállalta. És amikor 2009-ben a Bajnai-kormány az 52. életévüket betöltött pénztártagoknak lehetővé tette a visszalépést, Matolcsy nem élt a lehetőséggel, holott elmúlt ötvenkettő.

[1]           Baka F. Zoltán: „Matolcsy-interjú: Szabad választás, súlyos következményekkel. A miniszter számít a megmaradó pénztárakra az öngondoskodás erősítésében.” Az internetre felkerült 2010. november 28. (http://nol.hu/gazdasag/szabad_valasztas__kovetkezmenyekkel) Nyomtatásban megjelent 2010. november 29. Ott a cím: „Lefutott pénztárválasztás. Matolcsy György számít a megmaradó kasszákra az öngondoskodás erősítésében.”

  Tovább
Kommentek száma: 0

Darvas Zsolt

Az euró talány
2010. november 24.
Írország az elmúlt hétvégén uniós mentőcsomaghoz folyamodott, így Görögország után egy újabb euróövezeti ország szorult pénzügyi segítségre. Az ír kormánykoalíció felbomlott a mentőcsomag miatt. Portugáliára is nehezedik a nyomás, a kamatok ott is emelkednek, és számos borúlátó nyilatkozat jelenik az euróövezet végét jósolva. Mindeközben azonban az euró árfolyama a dollárhoz képest erős, számottevően erősebb a vásárlóerő-paritás által kijelölt egyensúlyi értéknél, de az elmúlt tíz év átlagánál is (lásd az ábrát): vajon nem feszül ellentmondás az euróövezet végét jelző jóslatok és az euró erőssége között?

  Tovább
Kommentek száma: 2

Madarász Aladár

Szükséges-e etikai kódex közgazdászok számára?
2010. november 10.
Mostanában a közgazdászok kedvenc mantrája: az ösztönzők hatnak. De hogyan hatnak az ösztönzők azokra a közgazdászokra, akik egyszerre képviselik a tudományt, igyekeznek befolyásolni a politikát és a közvéleményt, és közvetlen anyagi kapcsolatban állnak cégekkel vagy személyekkel, akik számára anyagi előnnyel járhat, amit a tudós professzorok hirdetnek. Ki is beszél ilyenkor?

  Tovább
Kommentek száma: 0

Madarász Aladár

Ajánló
2010. november 10.
A Nyugat, Amerika és/vagy Európa hanyatlása már sokszor volt politikusok, publicisták, közgazdászok és történészek vesszőparipája. Mostanság divatos párhuzamba állítani Anglia 1870 utáni visszaszorulását az USA mai tendenciáival. Barry Eichengreen írása e párhuzam érvényét vizsgálja.

  Tovább
Kommentek száma: 0

Simonovits András

A magánnyugdíjrendszer államosítása?
2010. október 19.
Orbán Viktor miniszterelnök 2010. október 13-án bejelentette, hogy november 1-től 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíj-befizetéseket, és hamarosan megnyitják a kapukat a tiszta tb-nyugdíjrendszerbe visszalépőknek. Mi lehet a hatása e valóban forradalmi lépéseknek?

  Tovább
Kommentek száma: 6

Madarász Aladár

Ajánló
2010. október 14.

A legtöbb ember olyan tényezőknek tulajdonítja a modern gazdaság kialakulását a XVIII. századdal kezdődő korszakban, amelyekről a történettudomány és a közgazdaságtan, legalábbis D. McCloskey szerint, bebizonyította, hogy tévedések. "A korrekt magyarázat: az eszmék."

Érdemes a hozzászólásokat is elolvasni.


  Tovább
Kommentek száma: 0
Intézményünk országos és
nemzetközi hálózati kapcsolatát
az NIIF program biztosítja
MTA - Magyar Tudományos Akadémia MTA
Magyar Tudományos Akadémia
 
Utolsó módosítás:
2017-03-28 15:06:54